Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alternatörün Parçaları

Gövde kısmı çelik ve kaynak birleşimi ile dayanıklı yapıdadır. Statorun sac paketi yüksek kaliteli bir silisli çelik sacdan yapılmıştır. Çıkık kutuplu rotolar yaklaşık %150 aşırı hıza dayanacak şekilde üretilmiştir. Bir adet soğutma fanı vardı bu fanlar dökme alüminyumdur. İçerisinde bulunan yatak muhafazası dökme demirden yapılmıştır.Arka ve ön  taşıyıcı plakalar ise demir plakalar ve kaynaktan oluşmuştur.

Stator (Endüvi)

Alternatörün içerisinde bulunan statora endüvi denilmektedir.Gerilimin meydana geldiği yerdir. Endüvi bölümü silisli sac paketlerinden meydana gelmiş ve iç kısımlarına sargıların yerleşmesi için yerler yapılmıştır. Alternatörlerde endüvi kısmında yapılmıştır. Bu sebeple endüvide bulunan büyük akım ve gerilim fırçaları bir bilezik yardımıyla dış devreye alınmalarına pahalı ve zahmetli olur. Ayrıca bu durum alternatörün devrini ve verimini çok düşürür.

Endüvinin Duran kısımda Yapılmasının Faydaları;
1.Endüvi sargılarında indekslenen gelirim dış devreye bilezikler ve fırça olmaksızın alınabilirler.
2. Duran kısımda bulunan sarfıların izole işlemi ve sarılması daha kolay olur.
3. Durun kısımda bulunan sargıların merkezkaç kuvveti etkisiyle yerlerinden fırlamaları söz konusu bile olamaz.
4.Duran kısımda bulunan sargılar rahatlıkla soğutulabilir.

Resme Tıklayarak Daha Büyük Görebilirsiniz.

Endüktör (Kutuplar)

Alternatörünlerin en önemli kısımlarından biriside endüktör kısımlarıdır. Endüktörün içerisinde bulunan sargılardan doğru akım dolaşmaktadır. Bu sargılara bilezik yada fırça yardımı ile dışarıdan doğru gelirim uygulanabilir. Kutupların çıkıntılı ve düz olmasına göre sargılar değişik modellerde olabilir.Sargılar son derece manyetik nüvüden son derece yalıtılmış olmalıdır.Bu derecede yapılan  sarımının kutupları yan yana olacak şekilde N-S-N-S olacaktır. Fakat büyük alternatörlerin sargılarında kalın lamalar kullanılmaktadır.  Çalışmasından dolayı sürekli ısınan sargılar bu seferde ısı üretmeye başlayacaktır. Başlamasıyla sargıların içerisinde rezidans bölgeleri zedelenmektedir. Bu yüzden sargılar ısıya dayanıklı veya soğutma sistemlerinin kuvvetli güçlü olması gerekmektedir.  Rotorda bulunan salgılar dikdörtgen kesite sahip emaye veya çift makas tabaka Fiberglas ile izole edilmiş çok çeşitli lamalar vardır. Rotor çalışma esnasında sıcaklığın artmasıyla sargıların sıcaklık basınç altında kalıp erimemesi için polyester reçine ile kontak yapılır. Bu işe emdirme denilmektedir. Emdirme işi endüktörde de önemlidir. Sargıların bozulmaması için bu işlem önemlidir. Yapılmaması doğrusunda çok büyük paralar verirek endüktör rezidansları alabilirsiniz.


Resme Tıklayarak Büyük Boy Görebilirsiniz.
Konudan Çıkarılanlar: Alternatörün İç parçaları,Alternatörün parçaları,Alternatörün rotoru,Rotor nedir,Rotor sargıları nedir,Alternetör Endüktörü nedir,
.

Yorum Gönder for "Alternatörün Parçaları"