Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sabit Dirençler Nedir Ve Sabit Direnç Çeşitleri

Direnç Çeşitleri

Merhaba sayın elektrik hobicileri veya elektrik öğrencileri. Bu günkü konumuz elektrik dersleri temelinde yatan dirençler işinize çok yarayacaktır mesela elektrik devreler ve elektronik devreler yaparken çok yardımcı olacaktır.

Sabit Direnç Tanımı
Devrenin Akımını ve gerilimini belirli bir değerde sabit tutmak için kullanılır. Bu dirençler bu değerin değişmediği için elemanlarına sabit direnç denir.Sabit Direnç için 2 türlü devre sembolü kullanılır.

Sabit dirençler üretim olarak çok farklı yapılarda üretilir ve kendi içinde 5 farklı gruba ayrılır.

1. Telli Dirençler
Krom-nikel veya nikel-gümüş karışımlarından yada konstantan,tungsten,manganin gibi element yada maddelerden üretilir. Teller son derece ısıya dayanıklı olan porselen,bakalit,amyant gibi malzemelerle üzerisi kaplanır.Telli dirençler son derece güç değerleri yüksek ve yüksek akım taşıyabilirler. Son derece'de ucuzlardır.
Telli Direnç
2. Karbon Dirençler

Elektronik Devreler yapımında en çok kullanılan ve en ucuz direnç çeşididir. Değerleri üzerinde yer alan renklerden dolayı belirlenir. Çoğunlukla %10 veya %5 gibi tolerans haklarıyla üretilir.
Karbon Direnç

3. Film Dirençler

Film dirençler yüksek hassasiyetli gerektiren elektrik devreleri yapımında ve eleman olarak kullanılır. Bu nedenle toleransları oldukça düşüktür. Yaklaşık olarak 0.05 değerlere kadar iner. Yapılarına göre bakarsak Nikel krom kullanılır.Biraz maliyetli bir elektronik elemandır.
Film Direnç
4.Entegre Dirençler
Çok sayıda direncin bir direnç haline almasıyla elde edilen dirençtir. Bundan dolayı entegre dirençler olarak adlandırılır.Ayaklarının her biri farklı dirençtir. Maliyetli ve zahmetlidir. En çok lise elektrik dersleri ve hobi elektrik dersleri için kullanılır. İstediğiniz kadar uzatabilirsiniz ve bütün dirençleri bir yerde toplayabilirsiniz.Genellikle elektronik devreler için bütün dirençleri bir yerde toplamak için kullanılır.
Entegre Dirençler
5.SMD Dirençler

Gelişen teknoloji beraberinde devre elemanlarını da sürüklemiş ve onların gelişimine katkıda bulunmuştur.Bu SMD dirençler elektronik devreler ve elektrik devreler sıkça kullanılan bir elemandır. Boyutları oldukça küçük ve daha fazla sayıda devre bileşeni içine alır.

Smd Dirençler




Yorum Gönder for "Sabit Dirençler Nedir Ve Sabit Direnç Çeşitleri"