Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Transistörlü Devrelerde Arıza Giderme Nasıl Olur

Transistörlü Devrelerde Arıza Giderme Nasıl Olur
İlk olarak elinizde herkesin dijital avometreleri vardır. Dijital ölçü aletleriyle transistörü test etmek için belirli bir yol haritasında gidebilirsiniz. İlk olarak dijital ölçü aletinizdeki konumu diyot test konumuna getiriniz.Ölçü aletinizde aldığınız diyot test konumu ölçü aletinde bulunan pilden transistor e doğru ileri bir akım gerçekleştirilir ve ters polarma etkisi yaratır. Bu gerilim değerleri ise kullandığınız pile göre değişir.

NPN tipi bir transistor ün beyz-emiter arasına bir polarma aldığınızda kırmızı uç beyze siyah ise emitere bağlanır. Bu şekilde ölçü aletinizden 0,5 V ile 0,9 arası bir değer bulursunuz. Ters polarma yaptığınızda ise ölçü aletindeki pil gerilime çok yakın bir değer göstermektedir. Beyz-kolektör arasında da aynı işlemleri tekrarlarsanız daha sağlıklı bir ölçüm olur.
PNP tipi transistörler ise pozitif yani kırmızı prob ve siyah prob yer değiştirilerek yapılır.

Eğer transistör açık devre oluyor ise doğru polarma yaparak ters polarmada OL yada Or gibi değerler gösterir. Transistör her iki polarmada 0 Volt göstermek zorundadır. Bazen hasarlı transistörler daha az değerlerde oynarlar ama en yüksek değer 2.60 V’dir. Transistörünüz bu değerleri ve kuralları karşılıyor ise çalışıyor demektir.

Yorum Gönder for "Transistörlü Devrelerde Arıza Giderme Nasıl Olur"