Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nükleer Kaynaklar Nedir Çalışma Prensibi Nedir


(Resme Tıklayın Büyük Ekran Görün)

Nükleer kaynak denilince ilk aklınıza gelecek olan nükleer bazı şeyler sonucu üretilen enerji. Evet tam da böyle bir şey oluyor bu nükleer kaynak.Nükleer kaynaklar, uradyum ve plütonyum gibi elementlerin kendi bu iki element arasında tepkimeye sokulması ve elde edilen ısı ile üretilen elektrik enerjisidir.Elde edilen ısı diğer termik kaynaklar gibi ısının ısıtılması ve basınçlı buhar üretilen elde edilince buhar türbinleri dönmektedir. Buhar türbini döndükçe ona bağlı olan alternatör milide dönmektedir. Alternatör ve alternatör mili elektrik üretimde olmaz sa olmazlardandır. Alternatör mili döndükçe elektrik enerjisi düzensiz bir akım izleyerek üretilmektedir.
 Nükleer kaynaklar maliyet açısından bazı kaynaklardan daha ucuzdur. Bu yüzden bazı dönemler çok tercih edildi. Yerli yatırımcılara yolu açıldı.Fakat bir süre sonra fark edildi ki nükleer santraller ilerleyen zamanlarda radyoaktif özellikli atıklarun muhafazası ve imhası zor olduğundan güvenlik ve verimlilik bakımından diğer elektrik üretim santrallerine göre daha verimsiz sayılmaktadır. Nükleer santraller bu özellikleri inaktif ettiğinde piyasa ve en gelişmiş ülkelerin teknoloji düzeyine bakılırsa en iyi elektrik üretim santrali sayılır. Fakat iyi planlanmaz ve izolasyon yapılmaz ise nükleer sızıntılara neden olabilir. Bulunduğu bölgelerde sızıntılar oluşursa kalıcı hastalıklar ve kalıcı sakat doğumlara neden olabilir.
Fakat ülkemizde bu kadar sakıncalı olduğu halde hale istenmesinin en büyük nedeni yakıt masrafı ve yakıtların gün geçtikçe tükenmesidir. Çünkü fosil yakıtlarla üretilen elektrik hem masraflı hemde ucuz elektrik olmuyor.İlerde çok büyük planlar oluşabilir.

Yorum Gönder for "Nükleer Kaynaklar Nedir Çalışma Prensibi Nedir"